Ugrás a tartalomhoz

Bojtorján Együttes, 07. 16. szombat

Bojtorján Együttes, 07. 16. szombat

21.00 TÜSSZ Bojtorján Együttes 50. jubileumi koncert

2022-ben  50 éve, hogy a Bojtorján együttes az első koncertjét adta. Öt évtizedes pályafutásuk egyik sokatmondó eredménye, hogy az együttes napjainkban is jelentős tömegeket vonzó koncerteket ad szerte a Kárpát-medencében, ahol a közönség az immár legendássá vált dalaikat együtt éneklik a zenekarral. Fennmaradásuk titka, hogy nem a hangos sikerre törekedtek, hanem olyan maradandó alkotásokat hoztak létre, amelyek a mai napig nem csak az egyes emberekre, hanem társadalmi szinten is jelentős hatással vannak: „Vigyázz magadra fiam” c. daluk legtöbb iskolában leváltotta a ballagáskor énekelt „Gaudeamus Igitur”-t.

A zenekar nagylemezei aranylemezek lettek, többszázezer példányban fogytak, emberek millióihoz jutottak el. Karácsonyi albumuk a mai napig a legnagyobb példányszámban eladott hanghordozó Magyarországon, amit egyazon előadó készített ebben a tematikában. A Kádár-rendszer idején revelációval hatott, hogy a könnyűzenei szcéna képviselői közül elsőként közvetítették karácsony valódi, egyházi üzenetét.

Az együttes a hetvenes években, a rockzenekarok körében általánossá vált, a főleg lakótelepi „kulcsos gyerekek”-et szülők, nagyszülők ellen hangoló dalok után a nyolcvanas évek elején írt szerzeményeikben megint összehozta a családok tagjait, gyermekeket és szülőket. Kitűnő példa erre a „Vigyázz magadra fiam”, az „Ahol a lusta folyó…”, a „Ha egy napon hazamegyek” c. szerzeményeik. Ugyanez vonul végig karácsonyi albumuk dalain is, „December végén” , „Téli ünnep” „Éjfél elött” stb.

Ezekben a dalokban megjelenik a falusi gyerek figurája, aki a rideg városi környezetből visszavágyik korábbi természetes vidéki életébe.

A Bojtorján tagjai médiában való szerepléseik révén nemcsak a fiatal korosztályokhoz, hanem azok szüleihez, nagyszüleihez, később pedig a gyermekeikhez, összességében több millió emberhez eljuttatták művészetüket. Halász Judittal készített gyermekműsoraik és gyermeklemezeik stílusteremtőek lettek, generációk nőttek és nőnek fel ezeken a dalokon. Népszerűségük csúcsán a hazai rocktörténetben egyedülálló módon a londoni Wembley Arénában, valamint  európai és amerikai nagy fesztiválokon koncerteztek. Feltűnő sikereik elismeréseképpen az amerikai Kansas állam és Pearl város (Mississippi) díszpolgáraivá választották az együttes tagjait. Az NBC TV Late Night with David Lettermann Show-ban való szereplésüket 30 millióan látták. Amerika legnézettebb TV műsorában egy hatalmas kifeszített magyar trikolór előtt játszottak. A magyarság nemzettudatának ápolásáért tett elévülhetetlen érdemük az Összetartozunk című szerzeményük, amely a Kárpát-medencében élő magyarság körében különös jelentéstartalmat nyert. A dal refrénje így hangzik:Volt már pár utunk és sok mindent tudunk, de legfőképpen azt, hogy összetartozunk!”

A zenekar karrierjét életműkoncertben összegezte 2015 novemberében a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Magasan ívelő karrierjük elismeréseképpen 2017 március 15. alkalmából Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta a legendás Bojtorján tagjainak, Barna Zoltánnak, Buchwarth Lászlónak, Kemény Győzőnek, Pomázi Zoltánnak és Vörös Andornak. A zenekar nem mindennapi történetét önálló kötetben jelentette meg a Nemzeti Emlékezet Bizottsága 2018-ban. A könyv szerzője Dr. Csatári Bence történész-kutató.

Böjte Csaba ferences szerzetes a Bojtorján 2021 júniusi erdélyi hangversenykörútja kapcsán prédikációiban több alkalommal példaként állította az együttest a fiatalok elé. A kitartás, a minőség és az elhivatottság példájaként.

A Bojtorján együttes kultúrtörténeti jelentősége abban áll, hogy a magyar társadalom minden rétege számára megismertette a country műfajt, valamint annak stílusjegyeit legmagasabb szinten ötvözte a rock- és népzenei hagyományokkal. Tevékenységük a közgondolkodásra és a közízlésre mindmáig pozitívan hat, alkotásaik a magyar zenetörténet szerves részeivé váltak.