Ugrás a tartalomhoz

Gondnokavatás, Petőfi körtefája, egész napos programok, 07. 12. kedd

Gondnokavatás, Petőfi körtefája, egész napos programok, 07. 12. kedd

10:00 Tündérkerti gondnokavatás, Petőfi körtefájának elültetése

11.00 TÜSSZ Boglya Együttes –

A Boglya Népzenei Együttes 1984-ben alakult Szombathelyen, tanárképző főiskolásokból. Azóta folyamatosan működik. Céljuk a hagyományhű magyar népzene elsajátítása és eljuttatása a közönséghez. Táncházakat, koncerteket tartanak, táncegyütteseket kísérnek. 25 éve népzenét oktatnak a zeneiskolában,és táborokban. Európa szinte minden országában jártak, bemutatták a magyar népzenét Ázsiában is.Tagok: Földesi Jánosné hegedű, Pusztainé Sebők Lívia ének, Németh Gyula kontra, Tarsoly György cimbalom, Földesi János brácsa, ifj. Földesi János bőgő.

15.00 KAPSZ „Pajták és Tündérkertek” – konferencia. A Tárt Kert csoport kiállítását megnyitja Atlasz Gábor.

17.00 KAPSZ Csengey Dénes: A Tejút Lovasa – A Vasvári Játékszer előadása. Rendezte Gergye Rezsö

2020 tavaszán a Hitelben megjelent írás keltette fel az érdeklődésünket Csengey darabja iránt. mely Zrínyin keresztül szól hozzánk. Az Életünkben, a hetvenes években a részlet jelent meg és mi szerettük volna az egészet megismerni. Devecseri Zoltán költő jó barátja Gutai István a paksi könyvtár igazgatója biztatott arra, hogy keressük a családot. Ő beszélt Csengey feleségével és fiával.  2020. június 14. Telefonon kerestem Balázst (Csengey) és hamar egy hullámhosszra hangolódtunk, mintha már időtlen idők óta ismernénk egymást.  Elmondtam a tervünket, hogy szeretnénk elkészíteni a Tejút Lovasa c. darabot. Ő megküldte és mi elkezdtünk dolgozni a nyáron. 2020 szeptemberében tízedik próbán is még 92 perc volt a darab és tudtuk, hogy rövidebbre kell húzni. Hónapokig tartó szenvedéssel sikerült a szöveget több mint harmadával csökkenteni. Élőben zajlottak a hosszú próbák hétvégeken. Egyre mélyebbre ástuk magunkat Zrínyi korában és Csengey munkáiban is. Beépítettünk Cseh Tamás dalt és Vörösmarty Mihály láz beteg ének c. versét. Az aréna tér mellett döntöttünk, ami óriási megpróbáltatás elé állítja a játszót, de tudtam, hogy képes lesz rá. Novemberben online próbákra váltottunk. Heti két alkalommal a technikát használva dolgoztunk.

A játék a körben helyet foglaló nézők előtt játszódik oly módón, hogy a nézők egymást is látják. Nincs az a biztonságos érzése a résztvevőnek, mint mikor a hagyományos színházi előadásban, a sötétben helyet foglal. Kérjük ezt kalkulálják és igy készüljenek.

18.30 Művelődési Ház Czencz József: A Régi az Új – Kovács Gyula, Ambrus Lajos és Szarvas József

21.00 KAPSZ Jubileumi, ünnepi koncert 

közreműködnek: Zalaegerszegi Filharmonikusok, Miklósa Erika, Szent Efrém Férfikar, Berecz Mihály zongoraművész