Ugrás a tartalomhoz

Hagyaték és legenda

Kedves barátom!

A kultúra organikusságának minden pillanata az igazság. A természettel való összeműködést is elősegítő, örök körforgást biztosító paraszti kultúra elpusztítása megtörtént. A lokális közösségben értelmezhető kultúra kiüresítése befejezett tény. Ez az igazság. Az egyrészt-másrészt ideológia vezérelt moralitása elvezette a sokasággá nevelt közösségeket az önfenntartás kultúrájának totális elveszejtéséig. Ez az igazság.

Azonban 2022. július 30-án részt vehettem Székelykeresztúr legendatartó ünnepén.
Azt beszélik, hogy Petőfi Sándor 1849. július 30-án Székelykeresztúron töltötte utolsó estéjét.
Ott egy körtefa alatt beszélgetett utólszor a helyiekkel. Azt a körtefát elszáradottan is őrzik, vélt sírját gondozzák.
A fent említett körtefáról egy figyelmes nagykedei, jószolgálatú ember oltóágat mentett. Kovács Gyula vadalanyba oltva azt tovább mentette. Így Petőfi körtefája két embernek hála tovább él. Éltetve örökig a néplélek szabadságos költőjének, Petőfi Sándornak egy napját, de lírai üzenetével elmentett egy őshonos gyümölcsfát is. Kovács Gyula őshonos gyümölcs kultúránk mentője. Munkássága Kodály Zoltánhoz, Bartók Bélához mérhető figyelmet érdemlő szorgosság.
Ez az igazság.
Több mint harminc esztendeje gyűjtött, immáron pusztulásra ítélt (NEM !!!) gyűjteménye közel 3600 féle Kárpát-medencében gyűjtött őshonos gyümölcsfát őríz, láttatva azok népi kultúránkban valaha volt szerepüket.
Sajnos csak „közel” 3600 gyümölcsfa, mivel közösségi védelmet nemzetépítő szándékú gyűjteménye nem élvez, folyamatos pusztulásnak van kitéve, csak úgy, mint minden, aminek gyűjtő fogalma a kultúra.
Kovács Gyula reményt éltető feladattal bízott meg. „Tedd a dolgod” – Petőfi körtefái terjesztésének gondolati határokat átívelő, közösség erősítő feladatával.
Azóta vittem és viszem Kovács Gyula kultúra visszatanulást elősegítő, teremtő szándékú üzenetét, amelyben minden ami új, régi.
Kedves barátom!
Petőfi körtefájának új őrző közösségei:
Budakeszi
Kékcse
Nyárádszentsimon
Lévai Anikó gyümölcs kertje
Zsámbék
Királyhalom
Viszák
Seregélyes
Magyarszombatfa
Az igazságnak tartozunk azzal, hogy ezt a munkát is folytassuk.