Ugrás a tartalomhoz

Kaláka és Canarro koncert, 07. 13. szerda

Kaláka és Canarro koncert, 07. 13. szerda

19.00 KAPSZ „Vannak Vidékek” – Kaláka Együttes és Bogdán Zsolt szcenírozott, zenés irodalmi estje, 

rendezte: Kővári Katalin

A Kaláka együttes pályafutásának 50. évébe lépve elhatározta, hogy Bogdán Zsolttal a filmekből, előadóestjeiről (többek között Ady műsoráról) ismert kiváló kolozsvári színésszel közösen előadást tart Budapesten a Vigadóban és a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, melyen az ezredforduló legnagyobb magyar költője, Kányádi Sándor verseit hallhatja a közönség.
Az esemény megvalósult 2019. május 8-án a Pesti Vigadóban, és elhangzott május 15.-én Kolozsváron. Ez utóbbi előadásról beszámolt a Magyar Szó Online az előadásról készült video részletekkel és beszámolóval, kritikával.
Májusban további előadások voltak Nagykovácsiban, Székelyudvarhelyen és Kézdivásárhelyen.
Az előadás elkötelezettsége és fogadtatása arra készteti az előadókat és az előadás szervezőit, hogy a produkciót a jubileumi évad után is műsoron tartsák, és elvigyék mindenhová az arra fogékony közösségekhez – közönséghez.
A Kaláka számára a nyolcvanas évek óta nincs koncert Kányádi dal nélkül. Sándor bácsi meghatározó atyai jóbarát lett az életükben. Sok verset ajánlott, hogy dal szülessék belőle, sokat utaztak együtt, számtalan emléket, mondást, történetet őriznek vele kapcsolatban. Elveszett követ, Faragott versike, Valaki jár a fák hegyén, Dél keresztje alatt, Két nyárfa, Kuplé a vörös villamosról, Alma, alma… sorolhatnánk tovább a sokak számára kedves verseket-dalokat.
Bogdán Zsolt írta a Kronika Online-ban:
„Valami különös erő, lüktetés, dallam, ritmus, valami lendkerék mindig továbblendít, kimondásra késztet bennem ismert verssorokat. S ha van táplálék, mely eteti magát, úgy a jó vers mondja, mondatja magát. Ott lüktet a halántékodon, hallod, mint távoli ló patkójának ritmusát, mikor kaptat, mikor ereszkedik, mikor lábat vált a teherhúzásban, mikor gondol valamire, mikor riad meg saját gondolatától is. Kányádi Sándor versei ilyenek. Nem lehet betelni velük, játékosak, illatosak, fájdalmasak, gyöngyözőek, kútmélyek, igazak. Őt hallgatva az ember nemigen tudja eldönteni, mosolyogjon, vagy hagyja feltörni a könnyeit.”

 

21.00 KAPSZ Cannaro Együttes, koncert

A Blue Canarro Group egy igencsak egyedülálló felállás.  Nem túl dzsesszes de nem is hétköznapi, ellenben fülbemászó dallamokkal és egy egészen nem szokványos 9 fős felállással érkezik. A tagok zenei játékuk mellett olykor egymást váltva, hol pedig több szólamban énekelve szólaltatják meg dalaikat.

Muzsikájukra jellemző a természetes hangzás és az akusztikus megszólalás. Ebben a köntösben szólaltatnak meg saját dalokat, kedvelt slágereket, valamint ismerős örökzöldeket a jól ismert nosztalgikus múltszázadi kupléktól  kezdve, a jazz és a bossanova világából egyaránt táplálkozva.

A 9 fős zenekart olyan kiváló muzsikusok alkotják, akik egyéni, kiforrott stílusukat vegyítve, egy friss, színes, változatos  hangzásvilágot teremtenek a színpadon, melyet nem is lehetne elképzelni egy csésze eszpresszó vagy éppen egy pohár bor nélkül. (Ennek ellenére a formáció férfi tagjai olykor sört, a hölgyek pedig többnyire kecses kis pohárból gint iszogatnak.) A zenekar lényege viszont nem az italban, és nem is csak a múltszázad remek dallamaiban, hanem a zene akusztikus, természetes hangzásának szeretetében rejlik, még akkor is, ha stílusban akár könnyűzenéről, kuplkéról, vagy  akár jazzről van szó.

BURJÁN ORSOLYA – ÉNEK

DARVAS KRISTÓF – ZONGORA, ÉNEK

SZAKÁL TAMÁS – HEGEDŰ, ÉNEK

PATAKI ANNA – HEGEDŰ, ÉNEK

KERTÉSZ ENDRE – CSELLÓ, ÉNEK

SEBESTYÉN PATRIK – TROMBITA

SOÓS MÁRTON – NAGYBŐGŐ

PETZ BÁLINT – GITÁR

CSEH BALÁZS – DOB

https://bcgmusic.hu/

https://www.facebook.com/BlueCanarroGroup/