Ugrás a tartalomhoz

Pustol a hó – Szarvas József önálló estje/ Újpalotai Nyári Játékok 2021

Pustol a hó – Szarvas József önálló estje/ Újpalotai Nyári Játékok 2021
A Boldog Salkaházi Sára Templom udvarán (1156 Bp., Pattogós köz 1.) idén is egy héten keresztül találhatják meg a nyáresti kikapcsolódást az érdeklődők. Az Újpalotai Nyári Játékok programjai változatos szórakozást kínálnak a művészeteket kedvelőknek 2021. június 21-25. között minden este 20.00 órától.
PUSTOL A HÓ, avagy Könnyű neked, Szarvas Józsi… – SZARVAS JÓZSEF ÖNÁLLÓ ESTJE
Reggel nem tudtak kimenni az ajtón. Az ablakpárkányig be voltak havazva. Szakadt a hó, megállás nélkül szakadt napokon át.
A Gyerek, a viharlámpát maga előtt tartva, hajnalban kimászott az ablakon. Ment havat lapátolni. Semmit nem látott, csak a lámpafényt és a hófüggönyt, semmit nem hallott, csak a csendet.
Azt a csendet, ami már soha nem jön vissza. Ahogy nem jön vissza az a hó sem, ami éjjel, vaksötétben, egy apró lámpafénnyel megvilágítva pustol. Pustol a hó.
Folyosókat kellett vágni: a kúthoz, a farakáshoz, a disznó- és a csirkeólhoz, a budihoz, a kukoricadarálóhoz és a bekötőúton, ki egészen a dűlőútig.
Aztán abbamaradt a hóesés. Kisütött a nap, nagyot reccsent. Mínusz húsz fok. Reggel, kakaskukorékolás után a Gyerek felöltözött, kapcával-papírral becsomagolta a lábát, és jól beöltözve, gumicsizmában kilépett az ordító hidegbe. A hatalmas kék égben, verőfényes napsütésben, a hófedte ágakkal földig hajolt fák között kiment pisilni – el egész a budiig, mert nem volt szíve összesárgázni azt a csodát, azt a kék-fehér gyönyörűséget… (részlet az előadásból)
Egy hatvanéves férfi egy pillanatra megáll, visszanéz, hogy találkozzon önmagával. Találkozzon a tanyasi kisfiúval, a debreceni henteslegénnyel, a Csokonai Színház segédszínészével, a „fekete vonaton” jövő-menő színészhallgatóval, a Vígszínház, Kaposvár, majd az új Nemzeti Színház színészével, a viszáki Tündérkert és Kaszás Attila Pajta Színház gazdájával… Egy pillanatra megáll, aztán indul, folytatja útját. Például ezzel az előadással.
Könnyű neked, Szarvas Józsi… címmel közösen írt könyvet Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész és Bérczes László. A 2018 nyarán megjelent életregény nyomán készítették el a Pustol a hó című színházi előadást.
A rendezvényre a belépés ingyenes!
A jelenleg életben lévő járványügyi intézkedéseknek megfelelően a rendezvény a közönség számára csak védettségi igazolvánnyal látogatható!
A belépéssel kapcsolatosan és az egyéb fontos információkkal folyamatosan jelentkezünk!
A hatályos kormányzati szabályok változásáról haladéktalanul értesítjük látogatóinkat!
Rossz idő esetén a programok a helyszínen kisebb befogadóképességű zárt térben kerülnek megrendezésre.
Részletes információ:
– a Csokonai Kulturális Központ honlapján: www.csokonaikk.hu
– és az Újpalotai Közösségi Ház facebook oldalán: https://www.facebook.com/ujpalotai.kozossegihaz
Szervező: Csokonai Kulturális Központ – Újpalotai Szabadidő Központ
Támogató: XV. kerület Önkormányzata
Médiapartnerek:
– XV Media Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
– Civil Rádió
A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!